Wat is het verschil tussen minerale en chemische zonnefilters?

Wat is het verschil tussen minerale en chemische zonnefilters?

Wist je dat je bij zonbescherming de keuze hebt uit twee verschillende soorten? Minerale en chemische zonnefilters. Wat is precies het verschil tussen deze twee en wat zijn de voor- en nadelen? In dit blogbericht vertel ik je hier meer over én ook vertel ik waarom zonbescherming belangrijk is!

 

Waarom is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon?

Het is belangrijk om je huid het hele jaar door te beschermen tegen de zon, omdat de schadelijke UV-stralen van de zon op elk moment van het jaar aanwezig zijn, zelfs op bewolkte dagen. Blootstelling aan de zon kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering, rimpels, donkere pigmentvlekken en huidkanker. Daarom is het belangrijk om elke dag zonbescherming te gebruiken.

 

Wat doet een chemische zonnefilter?

De chemische zonnefilter is ook wel de bekendste variant. Het maakt de schadelijke UV-straling onschadelijk. Avobenzone, octocrylene en octinoxiate zijn drie ingrediënten die in de huid trekken en daar hun werk doen. Daarom is het belangrijk om een chemische filter 15 tot 30 minuten aan te brengen op de huid, voordat je de zon in gaat. De ingrediënten moeten namelijk ingetrokken in de huid zijn, voor ze actief zijn.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een chemische filter?

Een voordeel van een chemische filter is: het is niet zomaar van de huid af te spoelen, omdat het in de huid is ingetrokken. Hierdoor blijft het lang werkzaam. Dit is meteen ook een nadeel: omdat het filter in de huid werkt, kan het voor irritatie zorgen bij mensen met een gevoelige huid. Dit maakt dat een chemisch SPF filter niet geschikt is voor iedereen, zeker niet als het om het gezicht gaat. Het grootste nadeel is het feit dat de ingrediënten in de chemische filters door hun UV-absorberende eigenschappen voor cel stress zorgen en vrije radicalen aanmaken, hierdoor wordt huidveroudering veroorzaakt. Ondanks dit nadeel is een chemische filter altijd beter dan helemaal geen filter!

Wat doet een minerale zonnefilter?

Een minerale zonnefilter trekt niet in de huid, het legt namelijk een onzichtbaar dun laagje titaniumdioxide op de huid. Dit weerkaatst de UV-straling! Je kunt een minerale filter dus zien als een flinterdun laagje van minuscule spiegeltjes die straling tegenhouden, voordat de straling de huid bereikt!

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een minerale filter?

Het voordeel van een minerale filter is: het werkt direct nadat je het hebt aangebracht. Nog een voordeel van een minerale filter is dat het de kans op huidirritatie veel kleiner is dan bij een chemische filter. Doordat een minerale filter al het zonlicht al weerkaatst voordat het op de huid terecht komt, is er geen schade van cel stress en de aanmaak van vrije radicale zoals bij een chemische filter. Het gaat de huidveroudering dus echt tegen! Het enige nadeel van een minerale filter is: het is niet waterproof. Wanneer je gaat zwemmen, zul je achteraf de minerale filter opnieuw moeten aanbrengen. Uiteindelijk heeft een minerale filter wel veel meer voordelen!

Welk zonnefilter raden wij aan?

Sinds kort hebben wij de minerale zonneproducten van Bion in ons assortiment. Bion heeft namelijk bewust gekozen voor een zonbescherming met een minerale filter in de vorm van titaniumdioxide. Het is geschikt voor iedereen en irriteert niet! Zelfs niet bij mensen met een gevoelige huid of mensen die net een peeling of microneedling behandeling hebben gehad. Zorg voor je huid, houdt je huid jong en geniet van de voordelen van Bion! Verkrijgbaar vanaf €36 in ons instituut. Neem gerust contact op voor een persoonlijk advies!

 

Geen reactie's

Geef een reactie