Acne

Wat is acne?

Acne is het gevolg van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Acne herken je aan de aanwezigheid van mee-eters, rode pukkels en puistjes. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

In de meeste gevallen wordt een acnebehandeling bij ons vergoed door zorgverzekeraars.

Hoe ontstaat acne?

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van acne. Waaronder een verhoogde talgproductie, dit ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en produceren meer en dikkere talg. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Dit komt doordat huidschilfers niet of niet goed afschilferen en samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen, zo ontstaan mee-eters (witte comedo).

gezichtsbehandeling

Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.

Hoe verloopt acne?

Wanneer de acne onbehandeld blijft, kan het een langere periode blijven bestaan. Meestal verdwijnt de huidaandoening voor het 25e levensjaar. Bij een klein percentage van de gevallen blijft de huidaandoening tot op latere leeftijd aanwezig.

Hoe kom ik van acne af?

Totdat de acne verdwijnt, bestaan er behandelmethoden om de acne te onderdrukken en zo de vorming van littekens te voorkomen en eventuele pijn te verminderen.

 

Er bestaat geen standaard behandeling. De behandeling hangt af van de ernst van de acne, de klachten, de littekenvorming, de leeftijd en het geslacht. De aanwezigheid van bijvoorbeeld mee-eters vraagt om een andere behandeling dan bij de aanwezigheid van flinke ontstekingen.

 

De huidspecialiste van Rein Skin Institute zal een aantal stappen met je doorlopen en een aantal vragen stellen om te bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Zo wordt onder meer gekeken naar:

  • De duur van de klachten
  • Welke behandelingen er al hebben plaatsgevonden
  • Eventueel anticonceptiegebruik (bij vrouwen)
  • Overmatige haargroei, overgewicht, menstruatiestoornissen (bij vrouwen)
  • Mogelijke genetische invloeden
  • Het effect van de huidaandoening op je dagelijkse leven en welke klachten ervaren worden.
  • De wijze van huidverzorging (het gebruik van gezichtsreinigers, was frequentie en zeepgebruik, gebruik of vermijden van cosmetica, ‘uitknijpen’).
  • Geneesmiddelengebruik, waarbij vooral gekeken wordt naar het gebruik van hormoonzalven of orale corticosteroïden en anabole steroïde.
  • Contact met chemische stoffen

Behandelingen

Advies behandelingen: 1 x per 3 weken daarna onderhoud 1 x per 6 tot 8 weken